29.5.07

Väite musiikkiteollisuuden tilasta

Eilen uutisoitiin EMIn mahdollisesta myynnistä sijoittajayhtymälle. Syynä myynnille on laskeva tulos ja huonot näkymät. Tämähän on toki ollut tuttua juttua jo pidemmän aikaa. Nettipiratisti tuhoaa musiikkibisneksen ja kaikki on vain ja ainoastaan netin syytä. Kyllä se samainen kummitus tuossa EMI-uutisoinnissakin vilahti.

Ottamatta sen kummemmin kantaa siihen onko EMIn julkaisupolitiikka hyvää vai huonoa verrattuna kilpailijoihin, voisin kuitenkin väittään, että musiikkiteollisuus on enemmän ongelmissa muun viihdeteollisuuden kilpailun edessä.

Tuon uutisen innoittamana tulikin selattua nettiä ja etsittyä hiukan tilastotietoja tukemaan omaa "musta tuntuu kyllä tältä"-fiilistä. Eli musiikkimarkkinahan ei ole yksin kilpailemassa kuluttajien rahoista. Yksinkertaistin tuota vertailua hiukan ja jätin elektroniikan ja siitä aiheutuvat välilliset kulut (kuten tietoliikenneyhteydet) pois ja keskityin vertailemaan puhtaasti kuluttajan ajasta kilpaileviin teollisuuden aloihin - peliteollisuus, elokuvateollisuus ja musiikkiteollisuus. Elokuvateollisuuden puolelta pystyi erottamaan vielä erikseen elokuvateatterit ja DVD:t.

Luvut perustuvat toki amerikkalaisiin tilastoihin, mutta keskimäärin kaikki uutisointikin tapahtuu tuon tilastojen ihmeellisen maan kautta, joten tyydytään siihen. Eurooppalaisten tai maailmanlaajuisten tilastojen haaliminen olisi huomattavasti hankalampaa muutenkin.



VuosiPelitMusiikkiTeatteritDVDYhteensä
200612,511,59,524,257,7
200510,512,39,024,356,1

Lähteet: Gamespot.com, RIAA.com, DVDinformation.com

Toisin sanoen musiikkiteollisuus on käytännössä ainut ala viime vuonna, joka on menettänyt asemiaan. Voihan tuosta toki syyttä nettipiratismia, mutta toisaalta samaan aikaan viihteen kokonaiskulutus on kasvanut. Pahin kilpailija musiikkiteollisuudelle on varmasti juuri pelit .

Toisaalta peliteollisuuskin tarvitsee musiikkia, joten kannattaisikohan liittoutua heidän joukkoihin?

Ei kommentteja: