26.8.08

Promovitutusta, osa 3: "koti.mbnet.fi/b-hauer"

Otetaanpa ihan oikea esimerkki tästä vitutuksen aiheesta. Nyt tosiaan eletään jo vuotta 2008 ja Internet on aika kova juttu ollut jo muutaman vuoden. Mistä sitten johtuu, ettei bändit viitsi edes rekisteröidä itselleen omaa domainia. Boomhauerillakin on ollut tuo koti.mbnet.fi/b-hauer jo kaaaauan. Ainakin meikäläiselle tuollainen laiskuus on vain merkki välinpitämättömyydestä. Bändiä ei kiinnosta omat asiansa, joten miksi minun pitäisi kiinnostua. Rahastakaan tuo ei voi olla kuitenkaan kiinni, oman domainin hinta kun on järkyttävät 43 euroa KOLMELTA VUODELTA. Kovin vaikeaakaan sen hankkiminen ei ole, kun ottaa vaikka joltain palveluntarjoajalta paketin, joka pitää sisällään tuon rekisteröinnin.

Ja nykyään ihan oikeasti hankkikaa se oma webhotelli. Ilmaisten palvelimien käyttö oli ehkä jees, joskun 15 vuotta sitten, kun tuo tila oli vielä vähän hintavampaa, mutta kun nykyään hinta on sellainen 10-15 euroa/kk, niin kyllä pitäisi riittää rahat jopa köyhällä rokulla. Jokainen bändin jätkä/muija jättää yhden kaljan kuukaudessa juomatta, niin kas, teillä on oma palvelin "ilmaiseksi". Suomessa tunnettuja palveluntarjoajia ovat mm. Nebula, kotisivut.com, Sigmatic (Noisen serveri esim. täällä). Lisää löytyy vaikka Googlesta helposti esim. webhotelli-hakusanalla.

BTW. MySpace-sivut eivät ole mitään bändin kotisivuja, vituttaa sekin ihan tolkuttomasti. Ja toiseksi tarkistakaa se domainin saatavuus ennen kuin päätätte bändin nimen, ettei tarvii sitten ottaa mitään www.silence-band1.com-domainia. Tiesittekö muuten, että Linkin Park on Linkin Park eikä Lincoln Park sen takia, että lincolnpark.com ei ollut saatavilla mutta pieni nimiväännöspä oli. Siinä sitä ennakkoon ajattelua.

BTW2. Jos olet ihan käsi netin kanssa etkä mistään löydä ketään vieläkään tekemään sinulle sivuja edes kohtuuhintaan, niin vilkaise vaikka tuota Kotisivukonetta.

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ihan kiinnostavaa.

Tätä on joskus tullut pohdittua. Musiikin ystävä valitsee mieluummin Wikipedian

Yahoon mukaan Wikipedia olisi jenkkilässä bändejä käsittelevän informaation ykkössivu. Vaikeaa sanoa mistä tämä sitten johtuu, epäilisin kuitenkin, että ehkäpä formaatin selkeydestä. Kaikkihan tietysti riippuu käyttökontekstista, tai siis siitä, mitä bändistä kiinnostunut henkilö on hakemassa.

Virallisten sivujen ongelma on siinä, että kuluttaja ei koskaan voi tietää mitä saa. Minusta MySpace painaa muita sivustoja enemmän (wikipedia, viralliset sivut), se tuo artistit lähelle yleisöään samassa ”yhteisössä” ja ainakin hyvin usein, samassa ”formaatissa”. MySpacen yksi selkeä käyttökonteksti on se, että palvelussa pystyy kuuntelemaan bändin musiikkia. Toki näin voi tehdä myös suuremmilla osilla virallisia sivuja, mutta ei samalla tavalla. Last.fm alkaa myös olemaan aika hyvässä kuosissa bändien promootion kannalta.

Mutta olet oikeassa. Nykyisin on aika säälittävää, jos bändeiltä ei löydy minkäänlaista verkkoläsnäoloa. Vielä säälittävämpiä ovat levy-yhtiöt, jotka eivät ymmärrä verkon painavuutta suhteessa musiikkipromootioon. Mutta säälittävimpiä ovat joskus 1990-luvulla lanseeratut, tai ainakin siltä näyttävät bändien kotsarit.

TEro kirjoitti...

Toki bändien pitää olla myös joka paikassa muualla läsnä. Mutta jo pelkästään se seikka, että antaa jonkun ulkopuolisen haltuun sivustonsa on täysin järjestöntä. Mikään ei pakota MySpacea olemaan olemassa "ikuisesti". Firma taitaa edelleen olla jopa tappiollinen, joten eipä sen olemassaolo ole kovin taattua.

Mitäs sitten kun "omat" kotisivut ei enää löydykään sieltä MySpacestä, kun koko sivustoa ei ole edes olemassa. Sinne meni kaikki vaivalla haalitut kontaktit, eiks olisi kivaa. Kun kaikki hallinta on omien sivujen kautta, niin tuota riskiä ei samassa mitassa ole. MySpace-kaverit toki katoaisivat, mutta jäisipä kaikki muut kontaktit silti talteen.

Unknown kirjoitti...

Hell. Enpähän ajatellut sivustoja mitenkään arkistointimielessä, saati sitten kauaskatseisemmin.

Näen bändien verkkosisällöt aika pitkälti ainoastaan musapromootiokanavina. Toisaalta, näinä päivinähän itse musa on musiikkimaailmassa alkanut painaa yhä vähemmän, jos ajatellaan mistä rahat revitään, joten kaikenlaisen muun sälän tuottaminen, arkistointi ja sen mahdollinen myyminen voi olla ihan relevanttia.

TEro kirjoitti...

Ja onhan sekin jo tärkeä pointti, että se bändi "löytyy" aina samasta osoitteesta. Omien sivujen pitäisi ainakin mun mielestä olla se lähtökohta. Sieltä sitten päästään eteenpäin niihin muihin verkostoihin.