28.4.07

Lisää NIN Year Zero -markkinoinninsta

Tuossa aikaisemmin postaamassa Nine Inch Nailsin uuden albumin markkinointia koskevassa viestissä käskin googlaamaan, jos lisäinfo asian tiimoilta kiinnostaa. Helpompikin tapa startata on kuitenkin olemassa. Nothing Recordsin (eli Trent Reznorin lafkan) jonkinlainen street team (tms.) on avannut NinWiki-nimisen sivuston, joka käsittelee paljon tuota kyseistä asiaa. Näin se viraalimarkkinointi toimii itsekseen. Itse markkinoijan ei tarvitse tehdä enää oikeastaan mitään. Nerokasta.

Hiukan lisäinfoa listasijoituksista on jälleen saatavilla. Amerikan Billboard-listalla Year Zero nappasi sijan kaksi ja samoin kävi eräänlaisella listojen listalla United World -listalla. Edelle kipusi ainoastaan Avril Lavigne, joka julkaisi samaan aikaan melkoisen hittilevyn The Best Damn Thing.

27.4.07

Lisää paketointi-ideoita


Edellisessä postauksessa kannustin bändejä paketoimaan levynsä mielenkiintoisempaan muotoon ja nyt silmiin osui mielestäni erittäin onnistunut ratkaisu. Tamperelaiselle Dynamic Arts Recordsille levyttävän kuopiolainen Deathchainin toukokuun 25. julkaistava kolmas albumi Cult of Death on mahdollista tilata ennakkoon myös "Super limited ammuslaatikko"-versiona. Paketin hinta (45,90€)on kyllä paljon korkeampi kuin pelkkä albumi (15,90€), mutta rahoille annetaan myös hyvin vastiketta. Numeroituihin .30cal-ammuslaatikoihin on pakattu Cult of Death -albumi, Cult of Death -pinssi, Cult of Death -avaimenperä/pullonavaaja, A3 juliste ja 6 kpl postikortteja. Ja onhan tuo paketti todella makean näköinen siinä takanreunallakin. Ja tämäkin on muuten taas tarjolla Levykauppa Äx:ssä. Tuohon hemmetin lafkaan jää kyllä pikkuhiljaa liikaa koukkuun.

26.4.07

Paketoi levy kiinnostavammaksi kokonaisuudeksi


Viime aikoina on alkanut näkyä ennakkomyyntiäkin käytettävän aktiivisemmin Suomessa. Ehkä syynä on Levykauppa Äx, joka on parissa vuodessa haalinut itselleen aika merkittävän aseman kotimaisessa levykaupassa. Yksi syy firman menestykseen on varmasti se, että he toimittavat tilaukset seuraavaksi päiväksi ja myyvät vain mitä on tarjolla. Lisäksi Äx tarjoaa kuitenkin paljon ennakkomyyntejä. Moni artisti mainostaa myös sivuillaan juuri Levykauppa Äxää, joten luonnollisesti kuuntelijoiden mielenkiintokin kasvaa kauppaa kohtaan - suosittaahan bändi itse sitä.

Erityisesti uusille artisteille varsinainen pointti on se, että paketoidaan se levy oikeasti vähän kiinnostavampaan muotoon kuin vain tavallinen CD. Swallow the Sunin levyn kylkiäisenä sai alushousut, SnipeDrive tarjoaa ennakkoon tilaajalle sinkun kaupan päälle, Before the Dawnin julkaistessa ensimmäisen sinkun pystyi tulevan albumin tilaamaan myös ennakkoon. Tällaiset pienet seikat voivat oikeasti nostaa levymyyntiä varsinkin ennakkoon paljonkin.

Erityisen mielenkiintoisen tarjouksen teki jokin aika sitten Insert Remedy, joka kokosi todella kiinnostavan paketin ennakkotilaajille. Tulevan A State of Constant Change -debyyttialbumin lisäksi paketissä oli bändin aikaisemmin julkaisemat demot yksiin kuoriin koottuna, bändipaidan, paljon asianmukaista pikkusälää. 50 pakettiin arvottiin vielä promosingle ja kaikkien tilaajien kesken arvotaan iPod Shuffle. Koko paketin hinta oli silti naurettavat 25 euroa. Tällä lailla ne hommat pitää hoitaa. Pistetään hiukan itseä likoon ja tehdään oman menestyksen eteen töitäkin. Ei ne ovet itsestään avaudu kovin monessa paikassa.

Nine Inch Nailsin erikoinen promootio toimii


Nine Inch Nails julkaisi viime viikolla yhdeksännen albuminsa, Year Zero, hieman erikoisemman promootiokampanjan voimalla. Bändi mm. teki kiertueen ennen levyn julkaisua, mikä jo sinällään on hieman erikoista, mutta hauskemmaksi homma muuttui, jos seurasi mitä kiertueella tapahtui. Helmikuussa Espanjassa ja Englannissa löytyi keikkapaikkojen WC-tiloista USB-tikkuja, joilta löytyi tulevan muutamia albumin raitoja. Toki epäselvää oli vielä olivatko biisit oikeasti aitoja, mutta sillähän ei loppupeleissä ole merkitystä. Biisit alkoivat levitä nopeasti Internetin välityksellä.

USB-vuodot eivät olleet kuitenkaan läheskään ainoat käytössä olleet metodit. "Vahingossa" löytyi mm. NIN-paita, jossa oli teksti "I am trying to believe". Yllättäen oli olemassa nettisivusto
iamtryingtobelieve.com, eikä kulunut pitkään, kun nettihuhujen ansiosta erilaisia sivustoja alkoi löytyä yhä enemmän. Kaikki kertoivat sekaisin menneestä maailmasta "vuonna 0000" (yllätys, yllätys), joka sijoittuu noin 15 vuoden päähän tulevaisuuteen.

Levyn kampanjaan kuului myös luonnollisesti oma sivusto itse albumille, jonne aluksi pistettiin teaseri tulevasta levystä. Lopulta tämän kuun alussa koko albumi oli streamattavissa sivustolta.

Nine Inch Nails teki siis oikeastaan kaiken sen mistä isot levy-yhtiöt ovat kauhuissaan. Bändi vuosi itse biisejä nettiin, pisti koko levyn pari viikkoa aikaisemmin kokonaisuudessaan kuunneltavaksi eli toisin sanoen, jos vähänkään kiinnostusta asiaan löytyy niin koko levyn vuotaminen nettijakeluun on erittäin helppoa.

Miten sitten lopulta kävi? Luonnollisesti levymyynninhän pitäisi romahtaa, jos levy-yhtiön skenaarioihin olisi uskominen. Eipä tuo lopputulos nyt niin kamalan huono ole. Amerikassa Billboardin top 200 -sijoitusta en tässä vaiheessa vielä tiedä, mutta Internet-albumeissa Year Zero on kakkosena ja rock-albumeissa ykkösenä, joten voisin veikata melko korkeaa sijoitusta myös päälistalla, kun ensimmäisen viikon myynti on Amerikassa lähes 200 000.

Briteissä levy oli sijalla kuusi, toiseksi paras bändin sijoitus kautta aikojen. Suomessa levy meni sijalle viisi, mikä on bändin paras sijoitus koskaan. Muissakin maissa bändin on saanut top 10 -sijoituksia, joten flopista ei ainakaan voida puhua.

Mutta mitä tästä oikein sitten voimme oppia. Ainakin sen, että tekemällä erinomaisen levyn myynti todennäköisesti seuraa - erinomainen albumi nimittäin Year Zero on. Pikaisesti vilkaistuna voisi päätellä myös sen, että nettivuotaminen olisi ollut hyödyllinen ainakin tässä tapauksessa. Tiedän sitten mikä on totuus. Ainakaan huonoja kokemuksia ei herra Reznor saanut tämän levyn julkaisukampanjasta. Nähtäväksi jää mitä mies kehittää tulevaisuudessa.

Koko kampanja on loputon tiedonlähde, joten jos haluat tutustua aiheeseen syvällisemmin (pari päivää siihen saa varmasti uppoamaan), niin googleta Nine Inch Nails Year Zero. Pikaiseen alkuun pääset esimerkiksi Wikipedian artikkelin kautta.

24.4.07

Creative Commons -lisenssi yleistyy?

Yksi mielenkiintoisia konsepteja, jota viime aikoina on alkanut näkyä yhä useamman bändin ympärillä on Creative Commons -niminen lisenssi. Mm. kotimaiset Turku Romantic Movement ja Blanket ovat tätä lisenssiä käyttäneet musiikkinsa yhteydessä. Creative Commons on eräänlainen vapaan musiikin lisenssi, jonka voi melko helposti linkata yhteen ohjelmistopuolella vapaiden ohjelmistojen GNU GPL -lisenssiin (katso Wiki).

Käytännössä Creative Commons antaa käyttäjälle oikeuden kopioida, levittää, näyttää ja esittää alkuperäistä teosta sekä remixata eli valmistaa muutettuja teoksia. Luonnollisesti ehtojakin on. Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt, teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ja jos teet muutoksia tai käytät teosta oman teoksesi pohjana, tulee syntynyt teos jakaa lisenssillä joka on identtinen alkuperäisen teoksen lisenssin kanssa.

Jos samainen suuntaus jatkuu voi Teoston tyylisille organisaatioille tulla ahtaampi elintila. Esimerkiksi jo mainittu Blanket erosi Teostosta varta vasten sen takia, että yhdistys olisi vain hankaloittanut heidän suunnitelmiaan.

Hiukan tarkempaa infoa Creative Commonsin Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 3.0 Yleisversio
-lisenssistä löydät täältä.

Creative Commons pitää sisällään myös paljon muuta kuin vain tuon mainitun Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 3.0 Yleisversio -lisenssin. Jos haluat perehtyä syvemmin asiaan suuntaa nokkasi tänne.

Blanket kannustaa kopioimaan


Poliittinen rock-yhtye Blanket on julkaissut kauan odotetun debyyttialbuminsa This is the New Wave of Political Rock, josta ehdittiin jo saada esimakua 27.3. ilmestyneen Action-singlen muodossa. Levy on julkaistu yhtyeen oman levymerkin Independent Fruit Company alla ja siinä sovelletaan IFC:n kehittämää Copy Encouraged -konseptia, jossa rohkaistaan musiikin vapaaseen kopiointiin.

Tässä konseptissa levyt ovat tavalliseen tapaan myynnissä levykaupoissa, mutta musiikki ei ole Teoston valvonnan alaista ja kopiointi ei-kaupalliseen käyttöön on sallittua. Levyn erikoisuutena on, että konseptin mukaisesti levyn kansien mukana tulee CD-levystä ylimääräinen kopio esimerkiksi annettavaksi kaverille. Lisäksi levyn kappaleet ovat vapaasti saatavilla mp3-muodossa yhtyeen kotisivulta.

Independent Fruit Company ei suojaa Copy Encouraged -konseptia ja tavoite on saada muita levy-yhtiöitä Suomessa ja ulkomailla liittymään mukaan. "Musiikkiala on muuttumassa, koska musiikin kopiointi on teknisesti yhä helpompaa", kertoo Ville Könönen, yksi yhtiön perustajista. "Oman kokemukseni mukaan musiikin kopioiminen vain lisää kiinnostusta yhtyeitä kohtaan, kasvattaa levymyyntiä ja tuo uusia ihmisiä keikoille", Ville lisää. "Meille kopiointi on pelkästään positiivinen asia, ei missään nimessä varastamista, kuten vallitseva käsitys tuntuu olevan", kertoo Simo Särkkä, yhtiön omistajia.

Lisäinfoa Copy Encouraged -konseptista löydät täältä.