24.4.07

Creative Commons -lisenssi yleistyy?

Yksi mielenkiintoisia konsepteja, jota viime aikoina on alkanut näkyä yhä useamman bändin ympärillä on Creative Commons -niminen lisenssi. Mm. kotimaiset Turku Romantic Movement ja Blanket ovat tätä lisenssiä käyttäneet musiikkinsa yhteydessä. Creative Commons on eräänlainen vapaan musiikin lisenssi, jonka voi melko helposti linkata yhteen ohjelmistopuolella vapaiden ohjelmistojen GNU GPL -lisenssiin (katso Wiki).

Käytännössä Creative Commons antaa käyttäjälle oikeuden kopioida, levittää, näyttää ja esittää alkuperäistä teosta sekä remixata eli valmistaa muutettuja teoksia. Luonnollisesti ehtojakin on. Teoksen tekijä on ilmoitettava siten kuin tekijä tai teoksen lisensoija on sen määrännyt, teosta ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ja jos teet muutoksia tai käytät teosta oman teoksesi pohjana, tulee syntynyt teos jakaa lisenssillä joka on identtinen alkuperäisen teoksen lisenssin kanssa.

Jos samainen suuntaus jatkuu voi Teoston tyylisille organisaatioille tulla ahtaampi elintila. Esimerkiksi jo mainittu Blanket erosi Teostosta varta vasten sen takia, että yhdistys olisi vain hankaloittanut heidän suunnitelmiaan.

Hiukan tarkempaa infoa Creative Commonsin Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 3.0 Yleisversio
-lisenssistä löydät täältä.

Creative Commons pitää sisällään myös paljon muuta kuin vain tuon mainitun Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 3.0 Yleisversio -lisenssin. Jos haluat perehtyä syvemmin asiaan suuntaa nokkasi tänne.

1 kommentti:

Mikko kirjoitti...

Hienoa toi Blanketin toiminta! Sai ainakin mut ostamaan levyn:)
Mutta mun mielestä kaikkein kestävin ratkaisu tähän olisi se, että Teosto haastettaisiin muuttamaan systeemejään, niin että artistille itselleen siirtyisi päätäntävalta oman materiaalin suhteen. Eli että artisti itse saisi päättää, mihin biisiään saisi ilmaiseksi käyttää ja mihin ei. Asiasta ollaan käyty jo pääkallopaikalla puhumassa, ja nythän Teosto muistaakseni viime kuussa uutsioi tarkistavansa toimintatapojaan, ja ainakin tosta uutisoinnista sai sen kuvan että suuriakin muutoksia voi olla luvassa.
Toivottavasti tossa ollaan menossa järkevämpään suuntaan, ja tota Creative Commonsin "Some Rights Reserved"- merkintää voitaisiin käyttää Teostonkin jäsenten levyissä.