20.3.08

1,6 miljoonaa viikossa ilmaisesta musiikista

Hemmetti, että on ollut kiirettä viime aikoina. En ole tännekään ehtinyt postailla mitään yli viikkoon. Palataan tässä nyt kuitenkin hieman takaisin tuoho Nine Inch Nailsiin ja heidän uuteen Ghosts I-IV -tuotokseensa.

Bändi on nimittäin kertonut, että ensimmäisen viikon aikana tuo kyseinen levy tuotti heille 1,6 miljoonaa taalaa. Summaa voi pitää ihan kohtuullisena menestyksenä, kun huomioi sen, että itse musiikkihan on ilmaiseksi saatavilla. Itselleni näet tuli myös yllättävänä lisäinfoa sellainen tieto, että tuo Ghosts I-IV on julkaistu Creative Commons -lisenssin alla eli sitä saa jakaa vapaasti ei-kaupallisessa tarkoituksessa.

1,6 miljoonaa pitänee sisällään kyllä sen 750 000$, jonka bändi sai supermegahyperlimited-paketistaan, mutta silti yli jää vielä 850 000$, joka siis tulee CD-versioista ja digimuodossa ostetuista versioista. Levy on muuten Amazonin myydyin digijulkaisu, joten näyttää paljolti siltä, ettei musiikin ilmaisuus vaikuta juurikaan siihen, miten hyvin maksulliset versiot menevät kaupaksi. Osalle ihmisistä on kuitenkin helpompaa ja luotettavampaa käydä se tuote ostamassa vaikka juuri Amazonista.

Mutta onko tuo 850 000$:a sitten paljon vai vähän? Aika usein lukiessa juttuja erilaisista levydiileistä nousee esiin se, että bändille putoaa kokonaismyynnistä rojalteina ehkä maksimissaan 10%. Tehdään siis pieni laskelma.

- Ghosts-levyn tuotto bändille viikossa 850 000$
- Ghosts-CD maksaa Amazonissa 9,99$
- Oletus on, että siitä bändille putoisi se 1$
- Levyjä olisi myytävä 850 000 kpl saman summan saamiseksi ja se on jo lähes platinaraja Amerikassa

Eli tuo 850 000$ on siis todellakin iso summa ja mikä parasta tässäkin tapauksessa ei bändille ole oikeastaan tullut edes mitään kuluja jakelusta (serverivuokrat ja digikauppoihin jakelu on lähes ilmaista). Voisin väittää Trent Reznorinkin olevan melko tyytyväinen tämän kokeilun lopputulokseen. Varmasti tämä antaa myös lisäpotkua uusille yrityksille.

Nyt pitäs enään ehtiä itse tutustumaan muuhunkin kuin tuohon I-osaan. Hitto kun olis aikaa edes vähän enemmän päivässä.

Ei kommentteja: