12.3.08

Ja tonnihan riittää

Kevin Kelly on blogipostauksellaan "1,000 True Fans" saanut aikaa melkoista kuhinaa. Jostain syystä näyttää siltä, että Kellyn sinänsä hyvin esittelemä ajatus on jotenkin mullistava. Perusidea tuossa Kellyn postauksesa on yksinkertaisesti se, ettei artisti tarvitse kuin 1,000 tosifania pärjätäkseen. Laskelmana Kelly esittää seuraavan skenaarion: 1,000 tosifania kuluttaa vuodessa 100$ eli tuottaa artistille vuodessa 100,000$. Kuulostaa ihan realistiselta eikö. Tosifanit ovat siis faneja, jotka ovat valmiita hankkimaan kaiken mahdollisen nippelin ja nappelin mitä markkinoilla vain tuodaan.

Laskelma on sinänsä pitää toki paikkansa, mutta mitään ratkaisumallia ei luonnollisesti esitetä miten tuohon tuhanteen päästään. Kommenteissa onkin ihan hyviä palautteita siitä, että tuhannen tosifanin löytäminen on aika hankalaa. Esimerkkinä esitetään, että joka 200. fani olisi tosifani. Tässä skenaariossa vaaditaan tuhannen tosifanin löytämiseksi 200,000 fania yhteensä eli homma olisi käytännössä yhtä vaikeaa.

En kuitenkaan heittäisi kirvestä kaivoon silti ihan vielä, sillä Kellykin tuo artikkelissaan esille sen, ettei tässä systeemissä pyritä ihan siihen samaan mitä perinteisesti on musiikkibisneksessä tavoiteltu. Kellyn artikkeli jättää myös huomioimatta mielestäni sellaisen sivuvaikutuksen, että artistilla, jolla on 1000 tosifania, on todella iso kasa tavallisia faneja oikeastaan automaattisesti, koska 1000 tosifania osaa pitää jo maailmanlaajuisestikin kovaa ääntä ja käännynnäisiä tulee varmasti.

1,000 True Fans -artikkeli pohjaa ideansa ns. long tail -teoriaan. Long tail tarkoittaa käytännössä sitä, että missä tahansa asiassa äänekkäimmän ja näkyvimmän osan takaa löytyy paljon hiljaisempia ja näkymättömämpiä tekijöitä, joita ei pidä unohtaa kokonaisuutta katsellessa. Periaatteessa tuollakin viitataan jollain tapaa "pienistä puroista kasvaa isoja virtoja"-tyyliseen lähestymistapaan.

Tuhat tosiifania on mielenkiintoinen ja jokaisen musiikkibisneksessä mukanaolevan tai sinne mukaan halajavan kannattaa miettiä tuota. Palaan tähän varmasti uudelleen vielä.

Ei kommentteja: