Piraattipuoluetta puuhataan myös Suomeen
Suomeenkin yritetään saada perustettua Piraattipuolue. Alkutekijöissä ollaan vielä ja paljon matkaa virallisen puolueen asemaan on vielä, kun edes ohjelmaa ei varsinaisesti ole saatu aikaan ja avoimia kysymyksiä on paljon. Jotain peruslinjauksia on kuitenkin jo ladottu tistiin (jotka tosin suurimmaksi osaksi on suoraan napattu Ruotsin vastaavan tahon ohjelmasta, välillä väärin käännettynäkin).
Viisi käytännön tavoitetta:
- Muutoin kuin ansiotarkoituksessa tapahtuvan kopioinnin ja käytön täydellinen vapautus
- Ansiotarkoituksessa tapahtuvan kopioinnin ja käytön tekijänoikeussuojan rajoittaminen viiteen vuoteen
- Sähköisten oikeudenhallintajärjestelmien kielto
- Jyrkkä ei ohjelmisto- ja lääkepatenteille
- Kansalaisten yksityisyyden turvaaminen
Seuraava lause löytyy ohjelmasta myös "Internetistä voisi tulla kaikkien aikojen suurin julkinen kirjasto." . Mutta ei kirjastotkaan ole ilmaisia eikä kirjastojen materiaalia saa vapaasti jaella muille. Kirjaston kirjat on itseasiassa aika kalliita, ei ne kirjakauppahinnoissa sinne hyllyyn päädy.
Tekijänoikeussuojan rajaaminen viiteen vuoteen on mielestäni myös aika kova haave. Olen siitä kyllä yhtä mieltä, että nykyinen "70-vuotta kuoleman jälkeen" on aivan liian pitkä aika, mutta viisi vuotta on kyllä täysin järjetöntä myös ottaa edes tavoitteeksi.
Sähköisten oikeudenhallintajärjestelmien kielto puolestaan sotii jo hiukan ideologisestikin puolueen politiikkaa vastaan. Eli käytännössä tuo siis tarkoittaa sitä, että esim. DRM-ratkaisut pitää kieltää lain voimalla. Mutta tuohan on juuri omistajan oikeuksien rajaamista. Ilmeisesti oikeuksien rajoittaminen on OK, kunhan ei rajoiteta loppukäyttäjän oikeuksia. DRM-suojaukset kyllä poistuvat myös välillisesti, jos niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Viime aikoina on tuohon suuntaan menty muutenkin jo melkein täysin. DRM-suojia ei pahemmin enää yleisesti ole käytössä. Joissakin digikaupoissa niitä vielä on, mutta veikkaampa, ettei kovin kauaa.
Kaksi vikaa kohtaa menee hiukan mielestäni ohi kokonaisuuden. Ohjelmisto- ja lääkepatentit aiheuttavat toki paikoitellen täysin järjettömiä seurauksia, mutta eikös nämä kumoamiset tule automaattisesti jo muitten kohtien kautta. Viimeisessä kohdassa halutaan estää valvontayhteiskunnan synty, joka on varmasti hyvä tavoite, mutta jätetään käsittelemättä, kun ei tämän blogin aiheiseen liity oikeastaan mitenkään.
Piraattipuolue on varmasti tervetullut lisä kyllä keskustelun herättäjänä, mutta mielestäni puolueen toimintaperiaatteet ovat ainakin toistaiseksi hyvin hataralla pohjalla, eikä tuosta oikein ota selvää vielä mitä edes halutaan. Ohjelmassa on mielestäni myös pieniä ristiriitoja juuri siinä, että loppukäyttäjälle pitäisi saada kaikki oikeudet ilman mitään rajoituksia ja tuottajalta pitää vuorostaan kaikki oikeudet saada pois mahdollisimman nopeasti. Miksi tällainen vaihtokauppa pitäisi olla kenenkään mielestä järkevä?
Lisäinfoa puolueesta löytyy sen kotisivuilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti