5.3.08

Nine Inch Nails jälleen edelläkävijänä

Nine Inch Nails on jälleen ottanut uuden askeleen itsenäisen musiikkibisneksen saralla. Bändi julkaisi uuden Ghosts I-IV -levyn osittain ilmaiseksi kotisivuillaan ja myös p2p-verkossa. Levyn I-osa (9 biisiä) on siis saatavilla ilmaiseksi. Kaikki neljä osaa (yhteensä 36 raitaa) on saatavilla samaisilta sivuilta 5$:n download-ostona eli hinta on melko kohdallaan.

NIN ottaa Ghosts-levyn kanssa myös oikeansuuntaisia askeleita muussa tuotteistuksessa. Kyseinen Ghosts-levy on tilattavissa myös tupla-CD:nä 10$:n hintaan (eli jälleen hyvin halvalla). Varsinainen pointti on kuitenkin limited edition -versiot. Deluxe Edition, jonka hinta on 75$:a, sisältää tupla-CD:n lisäksi data-DVD:n, jolla kaikki raidat ovat multi-track-formaatissa, sekä Blue-ray-levyn, jolla levy on 96/24 stereo -versiona (jotain tekemistä tuolla on äänen laadun kanssa myös, en sen tarkemmin tiedä, kun ei nuo niin kiinnosta :-), lisäksi Blue-ray-levyllä on mukana myös erikois- slide show. Pakettiin kuuluu vielä lisäksi myös levyyn liittyvä kirja, joka kyllä on saatavilla myös digiformaatissa. Joka tapauksessa keräilypakkaus kyseessä ja varmasti menee kaupaksi tuokin, vaikka hinta onkin kohtuullisen korkea.

Todellinen keräilypommi on kuitenkin Ultra-Deluxe Edition, joka sisältää tuon perus-Deluxe-setin lisäksi vielä levyn neljänä 180g-vinyylinä ja kaksi vain tähän pakettiin tehtyä printtiä. Hintaa koko komeudelle on lätkäisty hulppeat 300$:a. 2500 kappaleen painos on kuitenkin jo loppuunmyyty, joten jo pelkästään tuolla Ultra-Deluxe-setillä NIN teki ihan kivan tilin. Näin tämä homma pitää mielestäni hoitaa. Levy on saatavilla monessa eri muodossa ja vaikka tuo 300$:a kuulostaa kovalta, niin tuo on kyllä aika kova keräilyharvinaisuus ja sen arvo varmasti kasvaa eli kyseessä on aika hyvä sijoituskin.

Peukku ylöspäin ainakin meikäläisen suunnalta Trent Reznorille, tuntuu selkeästi ottavat ohjat omiin käsiinsä (uhkauksiensa mukaisesti) päästyään eroon levydiilistään. Tulevaisuus on varmasti tällaisissa formaateissa. Johan sen Radioheadkin osoitti uudella levyllään, ja vaikka Trent Reznor olikin pettynyt Saul Williamsin kanssa tekemänsä Niggy Tardust-levyn vapaaehtoiseen maksuprosenttiin, niin suunta on kuitenkin selvä. Reznor ainakin selkeästi etsii tällä hetkellä sitä parasta formaattia. Ongelma onkin varmasti se, että tulevaisuudessa ei ole enää olemassa niin yksiselitteistä ja ainoaa julkaisutapaa kuin vielä nykyään.

Ei kommentteja: