4.3.08

Ihan vitusti ulkomaalaisia tulossa festareille

Alkaa pikkuhiljaa näyttää taas kesän festivaalitarjontakin mielenkiintoiselta, kun Ruisrockin julkisti osan esiityjistään eilen. Suomen kesähän on tunnetusti festivaalien kyllästämä ja joka notkossa on jonkinlaiset kekkerit. Pääosin tämä toki pitää paikkansa, mutta noita oikeasti mielenkiintoisia tapahtumia, ainakin tällaiselle musiikkimaailmaa enemmän seuraavalle, on kuitenkin vain kourallisen verran. Niissä muissa tapahtumissahan esiintyvät kuitenkin ne samat kotimaiset, jotka näissä isoissakin kekkereissä lavalle nousevat.

Viime aikoina mielenkiintoisin kehitys on ollut ehdottomasti ulkomaisten artistien marssi suomalaisille keikkapaikoilla. Erikoista tuossa määrän kasvussa on se, että keikkapaikkojen kokoluokat ovat myös laajentuneet. Enää ei mennä vain Tavastialle, vaan bändi voi hyvinkin tehdä neljän keikan Suomen rundin, jossa esiinnytään vaikka Helsingin Semifinalissa, Tampereen Vastavirrassa, Jyväskylän Bar 68:ssa ja Turun TVO:lla eli hyvin pienissä paikoissa. Toki isompien mestojen rundejakin tehdään Silloinkin samainen Helsinki-Tampere-Jyväskylä-Turku-nelikko on aika usein suosiossa.

Suurin yksittäinen syy ulkomaalaisten esiinmarssiin Suomen keikkapaikoille on Fullsteam Agency, joka tuo tällä hetkellä Suomeen varmaan puolet ulkomaalaisvieraista (se toinen puoli menee sitten nykyiselle Live Nationille, ex-Welldone). Toki mukana on muitakin toimijoita, ja kilpailun lisääntyminen on lisännyt myös järjestäjien ammattitaitoisuutta. Uusia yrittäjiäkin löytyy koko ajan, jotkut suuremmalla menestyksellä (Speed Promotion) ja jotkut hitaasti kiiruhtamatta (Bast Music).

Mutta palataanpa takaisin asiaan eli festarikesään, tulossa on nimittäin varmasti kuuma festarikesä. Sen verran nimekkäitä esiintyjiä on jo kiinnitetty. Pikainen katsaus noitten isoimpien festareiden ulkomaalaiskiinnityksiin nosti kiinnitetty ulkomaisten bändien määrän jo yli 70. Jo varmistuneina on seuraavat: Amon Amarth, Anna Järvinen, At the Gates, Behemoth, Blitzkrieg, Bonnett & Turner, Broken Social Scene, Bullet for My Valentine, Carcass, Comeback Kid, Common , Converge, Cult of Luna, Desaster, Destruction, Dimmu Borgir, Dream Evil, Dying Fetus, Entombed, Fanfare Ciocârlia, Flogging Molly, Foo Fighters, Ghost Brigade, God Dethroned, Hardcore Superstars, Heaven Shall Burn, Helloween, In Flames, Interpol, Job For A Cowboy, Kashmir, Kent, Killswitch Engage, Kreator, Life of Agony, Linkin Park, Mayhem, Millencolin, Ministry, Mogwai, Mortal Sin, Mustasch, Nile, Nine, Noxa, Oceansize, Opeth, Ozric Tentacles, Pain, Paradise Lost, Porcupine Tree, Primordial, Raised Fist, Sahara Hotnights, Santana, Satyricon, Sebastian Bach, Serj Tankian, Slayer, Testament, The Ark, The Cult, The Heptones, The National, The Sorrow, The Sounds, Tony Carey, Twisted Sister, Tyr, Venetian Snares, Whitesnake ja Yngwie Malmsteen.


Määrä ei luonnollisesti korvaa laatua missään tilanteessa, mutta kotimaisten festivaalien mielenkiintoisuus kasvaa luonnollisesti jokaisen ulkomaalaiskiinnityksen kohdalla. Mielenkiintoisinta tässä asiassa on se, että bändien keikkaliksojen jatkuva nousu on osittain syynä tähän trendiin. Suomalaisen hinnalla saa ilmeisesti kohta jo harvemminkin (jos koskaan) Suomessa käyneen keskikastin ulkomaisen suosikinkin. Enää ei siis tarvitse vedota taloudellisiinkaan syihin kotimaisen rosterin kanssa.

Mikäs sen hienompaa. Ruisrockiin voisi hyvin lähteä tsekkaamaan At the Gatesiä, Life of Agonya, Millencolinia, Ministryä, Raised Fistiä, Porcupine Treetä ja mikset The Cultiakin. Toisaalta Tuskaan tulee Slayer, Carcass, Killscwith Engage, Dying Fetus, Tyr ja monta muutakin. Provinssi ei ole vasta julkistanut kuin muutaman ulkomaalaisen, mutta Foo Fighters ja Serj Tankianin ihan mielellään tsekkaisin. Pelottaa vain ajatella mitä sinne on vielä tulossa. Ilosaareen en ole jostain syystä vielä koskaan päässyt käymään, ja vaikkei mitään sikakovia kiinnityksiä siellä olekaan, niin Comeback Kid, Converge, Common, Mogwai, Oceansize ja romanialainen Fanfare Ciocârlia vaikuttaisivat aika mielenkiintoisilta. Ankkarock ei ole kertonut vielä mitään tulevasta kesästään, Oulun Qstockiin tulee melko varmasti tänä vuonna lisää ulkkareita ja Roskildehan on sitten aina yksi vaihtoehto, mut eipä lähdetä edes miettimään tuota, aaargh. Päähänä tässä hajoaa.

Liikaa valintoja, liikaa tarjontaa, ei osaa päättää, pitäskö sittenkin jäädä vain kotiin koko kesäksi ja kuunnella mankalla vanhoja kasetteja. Ei perskele, yksi kunnon festarireissu kesässä on pakollinen. Nyt pitäs vielä päättää mihin lähtee, prkl.

Ei kommentteja: