28.3.08

"Ilmainen" musiikki on tuloillaan

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Pikku hiljaa alkaa näköjään tämä kuukausimaksuinen tai "Comes with Music"-tyylinen musiikkibisnes otamaan tuulta purjeisiin. Isot levy-yhtiöt saattavat oikeasti muutaman vuoden sisällä tulla jopa järkiinsä.

Viittaan tuolla siis pariin tuoreeseen uutiseen. Toisessa SonyBMG on kertonut suunnitelmistaan perustaa kuukausimaksuperustaisen musiikkipalvelun, jossa 6-8 euron hinnalla koko SonyBMG-katalogi olisi tilaajan käytössä. Ikävä kyllä tuo systeemi (jos sitä koskaan saadaan aikaiseksi) tulee kuolemaan aika nopeasti. Kuka oikeasti haluaa maksaa noin paljon yhden yhtiön katalogista, jota ei kuitenkaan saa edes omaksi, vaan tilauksen päätyttyä saat pitää "joitain biisejä, ehkä".

Henkilökohtaisesti olisin kyllä valmis maksamaan tuon summan koko maailman katalogista ja voisin kuvitella, että aika moni muukin on valmis siihen. Tuollaisella kuukausimaksulla voisi saada kasaan jo maailmanlaajuisen musiikkibisneksen nykyisen liikevaihdon jopa melko realistisesti. Toisaalta tuon päälle tulee vielä kaikki muut tulot, joten markkinaa varmasti saisi jopa kasvatettua.

Toinen uutinen johon tuossa viitattiin on se, että Nokia on tehnyt nyt myös EMIn kanssa diilin oman "Comes with Music" -palveluunsa eli (ilmeisesti vain joidenkin tiettyjen) Nokian kännykän ostajilla on mahdollisuus saada vuodeksi rajaton pääsy nyt myös EMIn katalogiin. Aikaisemmin Nokialla on ollut sopimus Universalin kanssa.

Eli kaikenlaista tapahtuu tällä hetkellä musiikkibisneksessä. Olemassaolevia rakenteita rikotaan oikeasti. Jenkkilässä esimerkiksi Wal-Mart (joka siis vastaa suuresta osasta Jenkki-levymyyntiä) on ilmeisesti "uhkaillut" poistavansa musiikkilevyt hyllyistään, jos levy-yhtiöt eivät myy levyjä kympillä. Hinnoittelukin on siis menossa aika uusiksi, vaikka Amerikasssa nuo hinnat ovat jo pitkään olleetkin paljon Eurooppaa alhaisemmat. Mielenkiinnolla tätä kuitenkin seuraa.

Ei kommentteja: